Az ödémás láb kezelése

/
0 Comments


A nyiroködéma krónikus betegség: a kezdetben jelentkező tüneteknek nem is tulajdonítunk jelentőséget. Azonban a szokásos esti lábdagadás idővel rosszabbodhat és krónikussá válhat. Ekkor a boka és láb duzzanata már pihentetésre sem szűnik meg, az ujjak és a végtagok megvastagodnak, a bőr pedig feszül, ami fájdalomhoz vezethet.
A nyiroködéma kezeletlenül súlyos szövődményekhez, az életminőség romlásához is vezethet: a beteg akár mozgáskorlátozott vagy járásképtelen is lehet. A nyiroködéma nem gyógyítható, viszont eredményes kezelés esetén akár tünetmentessé is tehető. Ehhez olyan komplex terápiára van szükség, melynek célja az ödéma fellazítása és kiürítése, valamint az ödémamentes állapot fenntartása.
Füredi Rita gyógytornász, nyirokterapeuta szerint a kezelés egyik legfontosabb eleme a kézi nyirokdrenázs. Ennek során a szövetközti folyadékot segítik elvezetni a nyirokereken keresztül. - Az eljárás nem klasszikus masszázs-technika, hanem meghatározott fogástechnikára alapuló, toló, nyomó és pumpáló fogások sorozatából áll - mondta el a szakember. 

A nyiroködéma-mentesítő kezelés fontos része a kompressziós pólyázás is. Az eljárással a szövetek közötti térben felhalmozódott nyirokfolyadékot juttatják a nyirokérrendszerbe, illetve megakadályozzák annak visszatelítődését. - A kompressziós fáslizás során a rugalmas pólyákat több rétegben kell felhelyezni. A tévhitekkel ellentétben a jól felhelyezett bandázs nem rontja a vérkeringést és a bőr lélegzik alatta - hangsúlyozta Füredi Rita. A helytelen fáslizás viszont helyrehozhatatlan károkat okozhat:  keringési elégtelenséget, súlyos sebeket és fertőzéseket. Ezért fontos, hogy a beteg illetve a hozzátartozója is megtanulja a helyes fáslizást.
A gépi nyirokmasszázs az előbbi eljárások kiegészítésére szolgál. Az előidézett nyomáshullám segíti a nyirokfolyadék kiürülését a szövetekből, de csak akkor alkalmazható, ha a kezelő meggyőződik arról, hogy a nyirokelfolyásnak már nincs akadálya.

A szakember kiemelte: a különféle eljárások mellett legalább ekkora szerepe van a mozgásnak is. Létezik például speciális nyiroktorna, melynek feladatait gyógytornász állítja össze. De a nyirokkeringés fenntartásáért a beteg is tehet. - Ha nem mozgunk eleget, akkor fokozódhat a nyiroködéma - hívta fel a figyelmet Füredi Rita, aki leginkább a biciklizést, a lendülets gyaloglást (nordic walking) és az úszást javasolja nyiroködémás páciensei számára.


You may also like

Nincsenek megjegyzések:

Üzemeltető: Blogger.